11

Re: správní rada

Dobry den pane Kabrt, myslel jsem ze uz zde nebudu reagovat nebot 31 diskutujicich z clenske zaklady pres 800 svedci o nezajmu o diskuzi, ale na Vas posledni prispevek mi to neda. Me trosku skepticke nazory na fungovani SP bez CP znate z naseho rozhovoru v CP. Myslim ale ze se jinak vsichni snazime o bezproblemove fungovani CP a tezko je mezi nami nekdo kdo by chtel neco borit. Tady nejde jak to ja vnimam o chodaky ci vozickare v SR, ale o  to jak zajistit smerovani CP dle nasich predstav. Vas nazor je ze neni treba vetsiny lidi SP v nove vznikle o.p.s., dle me to vsak dulezite je. Pouziji jednu vetu z Vaseho prispevku 

" Již jednou jsem napsal, že je důležitější, kdo a jak služby poskytuje, největší a zásadní váha leží v tomto směru na vedení a  zaměstnancích Centra Paraple."

a napada me jedna z mnoha moznych situaci - SR zvoli reditele, spickoveho  ekonoma ktery dokaze skvele setrit a vetsinu volnych prostredku bude investovat napriklad do pocitacovych kurzu, sw atd. a treba cvicebni nacini bude brat ze neni treba obnovovat a ani shanet nove rehabilitacni pristroje. Jak pak bude moci SP ovlivnit ze se nam tento pristup nelibi? Stejne tak treba bude ted nejaky strategicky plan CP, ale jak kdyz nebudeme mit jako SP vliv na SR budeme moci tyto veci ovlivnit zda se plni nebo ne?
Samozrejme si nemyslim ze SR by v CP zacla cvicit treba sportovce misto vozickaru. To je mi jasne ze bude nastaveno v zakladajici smlouve. Jde mi spis o smer vyvoje, aktivity atd..

Ahoj Bohouši (i ostatní), tato diskuse je opravdu prázdná. Prohlášení typu:  „Je velmi jednoduché kritizovat a někdy i bořit.“, jsou sice pro někoho možná impulsem k filozofickému zamyšlení, ale nijak neodpovídají na otázky, které nás (některé členy SP) k „transformaci“ napadají.
To, že Ty osobně nemáš problém s tím, že Svaz paraplegiků nemá právo obsadit ve správní radě ani jedno místo svým voleným zástupcem, natož aby tam měl většinu, která zaručí, že si na CP zachová přímý vliv, tak to je zarážející, pro mne nepochopitelné, ale ani to není podstatné.
Ty jsi, spolu s ostatními členy předsednictva, byl pověřen k tomu, abys co nejlépe připravil „transformaci“ CP na o. p. s. Co nejlépe mimo jiné znamená, aby tato transformace byla maximálně transparentní a co nejvíce hájila zájmy SP.
K transparentnosti: Dodnes nejsou známy navrhované podmínky „transformace“ a členové byli jednostranně a manipulativně informováni o nutnosti a výhodách „transformace“. Nikdo jim neřekl, že to prakticky znamená vyjmutí většiny majetku ze SP a absolutní ztrátě vlivu SP na CP. Nemají možnost se vyjádřit k podmínkám „transformace“ protože návrh podmínek dosud nebyl zveřejněn.
Jak jste při přípravě „transformace“ hájili zájmy členů SP?  To ještě nelze zcela ohodnotit, neboť (opět) neznáme navrhované podmínky. Můžeme se pouze dohadovat a spekulovat, ale už nyní je jisté, že nebudeme mít dostatek prostoru se k tomu vyjádřit.
Už nyní je ale pro některé z nás připravovaná „transformace“ nepřijatelná a to z důvodu nulového zastoupení ve správní radě. Ano, nyní tam sice je navržen Jirka Kříž a David Lukeš, ale nikde není garantováno, že tyto dvě místa budou zachována pro členy SP a navíc: i tyto lidi si vybral pan Svěrák, nebyli tam navrženi Svazem paraplegiků a nemají k SP žádný závazek = není zaručeno, že budou hájit zájmy členů SP.
Několikaleté úsilí SP soustředěné převážně do vybudování CP, které mělo být mimo jiné i dobrým zázemím pro SP najednou během jednoho aktu bude zmařeno a SP bude začínat znova. Bez jména, bez osobností, bez potřebného zázemí a s členskou základnou, která se jen tak nenechá znova nadchnout pro další projekty, když uvidí, jak snadno lze přijít o jakýkoliv vliv – jak snadno se členové SP vzdávají svých práv.
Já doufám, že po „transformaci“ bude tato „diskuse“ zde zachována. Bude to výstižné memento o tom, jak byla tato „diskuse“ prázdná. Odpovědnost za ní ale nese předsednictvo, které jsme pověřili i tím, aby tato diskuse byla odpovídající závažnosti situace. To, že se zde většina členů předsednictva diskuse vůbec neúčastní, v ostatních členech SP vyvolává pocit, že se nesluší vyjadřovat jiný názor. Že i oni budou označeni za bořiče a možná i nepřátele CP. Opravdu povedená atmosféra k diskusi!
Já bych chtěl znovu vyjádřit svůj názor: Jsem pro transformaci CP, ale za úplně jiných podmínek, než které jste připravili. Bohužel k tomuto mému názoru se veřejně nikdo z členů předsednictva, nepřidal. Je to pro mne zklamání, ale svojí iniciativy nelituji. Alespoň nyní vím, jak jednat dále: rozhodně nehodlám stát proti záměrům vedení CP a panu Svěrákovi bez jakékoliv podpory alespoň některých členů předsednictva. Je mi líto všech členů SP, kteří tady k tomu měli co říci a mlčeli jen proto, aby si nezadali. Je to zbabělé a krátkozraké.
Mějte se všichni fajn. Byla to jen diskuse, která už nyní (myslím) nemá žádný význam. Doufám, že nikdo z vás není takový hnidopich, aby se nedokázal přenést přes odlišný názor.
Láďa Kratina

13

Tak se mi doneslo, že jsem v Para brán div ne za nějakéo radikála proti transformaci. Je mi jasné, odkud se to vzalo. Příspěvky na Facebooku jsou sice čteny, ale nikdo se k nim nevyjádří. Tedy z těch, kdo mají opačný názor. Dokonce jsou snad brány jako osobní útoky, jak tam bylo uvedeno. To moc nechápu, protože mi to tak teda vůbec nepřišlo. Osobně jsem se v tom jen pokusil nějak zorientovat, což se mi moc nepodařilo. A najednou jsem nejspíš brán za nějakého bořiče. K lepší orientaci mi neposloužila ani tato diskuze. Jediný, kdo předkládá nějaké argumenty, je Láďa, ale že bych se z nějakých reakcí dozvěděl víc, to rozhodně ne. Ačkoliv si Ládi vážím, určitě nepatřím k lidem, kteří by šli slepě za někým a neposlouchali názory ostatních. Jenže ono se mi jaksi těch dalších názorů moc nedostává. Celé mě to spíš odrazuje od toho, abych se vůbec nějak vyjadřoval. Nebo, lépe řečeno, abych se vůbec ptal, protože na nějaká moje vyjádření se rozhodně necítím, neboť do celé problematiky prostě vůbec nevidím. Zorientovat se v tom prostě nedokážu. A tak mi klidně někdo předhodí, že to vidím jen jednostranně, z Láďova pohledu. Jo, to by se tak dalo říct, ale není se co divit, když on je jediný, kdo nějaké otázky, názory, argumenty předkládá, ale je to, jako by hluchý bušil do vrat. Dokážu si předstasvit, jak někteří lidé kvůli němu "skřípou zuby".

Z celé této záležitosti mám hodně smíšené a spíš negativní pocity. Když Láďa napsal na FB něco v tom smyslu, že chápe, že lidé chtějí jezdit do CP a nechtějí si to tam nějak rozházet, ale aby se nebáli ozvat, říkal jsem si, že je to snad přehnané. Ale jak vidím, nebylo. Jen to, že jsem se zúčastnil diskuze někoho, kdo je proti transformaci, aniž bych použil jakýkoliv osobní výpad, a nad to uvedl jestli jsem nebo nejsem pro transformaci, mě zcela neadekvátně dokázalo kamsi zaškatulkovat s tím, že ten Skip bude problémovej, tak bacha na něj. Ano, jezdím a jezdil bych do CP moc rád nadále. Jestli to znamená radši mlčet a nikde se na nic ani nezeptat, tak holt budu mlčet, protože nemám za potřebí být problémový. Já mám svých problémů dost a dost. Jsem z toho všeho tak nějak zklamaný.

Marek Sedlák

14

Dobrý den všem členům i kolegum co  byli okolnostmi donuceni k ježdění na káře.K mému příspěvku mě vyburcoval Vojta Vašíček ,který obeslal všechny členy svazu paraplegiků. Jsem mezi vámi chvíli ,ale musím s ním jenom souhlasit ,nikoho v mém okolí neznám ,kdo by rozděloval centrum Paraple a svaz paraplegiků a vlastně ani nechápu proč se tak má stát. Ale jedno vím určitě,centrum paraple a svaz by měly držet po hromadě a táhnout za jeden provaz,popřípadě se snažit vytvářet nové pobočky i v jiných krajích. M

15

Na něco jsem zmáčkl a musím pokračovat v dalším příspěvku .Nechci zdržovat dlouhým psaním ale ,protože se nemohu zúčastnit valné hromady ,pověřil jsem plnou mocí přítele který bude v tomto duchu za mě hlasovat .Radek Hřib

16

Vážení přátelé,
již delší dobu sleduji diskusi o transformaci Centra Paraple a dnes jsem se konečně dostal k tomu, abych zde prezentoval svůj názor a svůj pohled na celou věc. Bude to jednak pohled kvadruplegika - člena o.s., ale také manažerský pohled zakladatele a ředitele o.p.s. Z pohledu dlouholetého člena SP (skoro 20 let) a bývalého člena předsednictva (tuším v 2. nebo 3. předsednictvu) se s navrhovaným způsobem transformací neztotožňuji. Myslím si jako člen sdružení, že Jednatel a Předsednictvo SP by se měli chovat jako řádní hospodáři a pokud nějaký nabytý majetek transformují do nové právnického subjektu, tak je jejich povinností zajistit pro SP zásadní vliv v subjektu, který bude s vloženým majetkem dále nakládat. Jsem velkým zastáncem a propagátorem o.p.s., jako optimální formy neziskového způsobu podnikání a když jsem si přečetl, že se bude Centrum Paraple transformovat do o.p.s., tak jsem si řekl, no konečně k tomu dospěli. pokud si bývalí členové předsednictva vzpomenou, tak jsem to jednou navrhoval na předsednictvu v době mého aktivního působení, ale protože na to ještě nedozrála doba a termín obecně prospěšná společnost ostatním členům zněl jak výplod jazyka ptydepe, ani se o tom návrhu nerozvinula diskuse. Takže na počátku roku jsem zaznamenal velmi rozumný a pragmatický návrh na založení o.p.s. Centrum Paraple a těšil jsem se, že budu jako dlouholetý aktivní člen SP, o kterém je jistě známo, že jsem zakladatelem a 13 let i ředitem o.p.s. (nemohu napsat název, aby můj příspěvek nebyl smazán, osloven, abych se třeba podělil o praktické zkušenosti při vedení a správě o.p.s. Během roku jsem ovšem žádný zájem z předsednictva nezaznamenal, až počátkem června mi přišla pozvánka na VH s přílohou Přínosy-rizika o.p.s. CP. Se zájmem jsem si to přečetl, ale obsah ve mně vyvolal velkou nedůvěru v pozitivní přínos transformace. Při hledání dalších informací jsem narazil na toto diskusní fórum a po přečtení všech příspěvků a ostatních dokumentů mé prvotní nadšení přešlo v rozčarování a podezření, že mě chce někdo jako člena o.s. podvést a vlajkovou loď Centrum Paraple, kvůli které mělo po dlouhá léta mé členství nějaký smysl, zavést do úplně jiného přístavu na cizím území. Celá situace mi asociuje příběh manželství při rozvodu, kde se moc neřeší city a morální zásady.
Kdysi se mamka s taťkou poznali a zplodili krásné dítko Paraple. Mamka se starala o domácnost  a jídlo a taťka sháněl peníze a budoval dům. Dítko zatím vyrostlo v krásného a úspěšného dorostence. Nějak se přihodilo, že už se taťkovi mamka přestala líbit a tak se rozhodl, že se musí s mamkou nějak rozumně a bez konfliktu rozejít. A hlavně ji přesvědčit, že bude lepší a výhodnější, aby potomka vychovával sám. Tak přinesl jednou domů návrh na rozvod a smlouvu, ve které se mu mamka upíše, že mu potomka nechá a nebude si na něj dělat v budoucnu žádný nárok. No a nedej bože, aby třeba chtěla od úspěšného dítka přispívat na svou samotu nebo podporovat v důchodu. Dostane jednorázové odstupné a však ona se už o sebe nějak postará. Mamka, která žila vždy ve stínu svého úspěšnějšího partnera, byla už trochu apatická a hlavně neprůbojná, tak to podepsala, protože přece jen její mateřské poslání ji velelo zvolit to nejlepší pro své dítko. Už mu sice nebude moct říct, co dělat jinak a lépe, s kým se kamarádit a koho radši nezvat domů a kam jít studovat, ale aspoň že ji pustí občas na návštěvu. Akorát si v kavárně u vína si kamarádce postěžovala, že je to celé nespravedlivé a nemorální, ale že by stejně nemohla zůstat s potomkem sama, kdyby se taťka naštval a odešel sám za jinou ženskou, protože by ho nebyla schopna uživit.
Teď ale vážně. Chtěl bych jako zakladatel a manažer o.p.s. k této debatě přispět hlavně fakty a argumenty z praxe. Nejdříve se chci vyjádřit k příloze u mailové pozvánky na Valnou hromadu. Nevím, kdo je autorem, ale již zmíněný dokument Přínosy-rizika o.p.s. CP ve mně vyvolal nedůvěru a opravdu jednostranné a trochu manipulativní obhajování potřeby transformace.
1. Je chybně uvedeno Zakládací listina, protože záměr počítá se Zakládací smlouvou, která automaticky, pokud není uvedeno jinak, v případě zániku jednoho zakladatele (o.s. SP) přechází v zakládací listinu a jediný zakladatel může měnit obecně prospěšné služby, jak chce. Kdyby ovšem o.p.s. vznikla na základě Zakládací listiny, kdy jediný zakladatel bude o.s. SP, můžou být služby tímto sdružením dlouhodobě garantovány. V současné právní úpravě není o.p.s. zase tak nezranitelným subjektem. Je zde nesmyslné konstatování, že zapsané služby jsou vymahatelné zákonem. Já můžu mít v Zakládací smlouvě činnosti, které několik let neposkytuji, protože na ně nemám kapacitu nebo zdroje a nikdo mě k tomu nemůže nutit.
2. O.s. nemá zakázáno provozovat vlastní hospodářské jednotky, které poskytují služby za úplatu, což může být jeden z příjmů o.s. Právní výklad to zužuje na služby pro členy, ale není mi známo žádné rozhodnutí soudu, které by toto podpořilo. Obecně platí určitá tolerance a snaha legislativně upravit novou právní formu, tzv. ústav. Ale to bude nejdřív tak za 2 roky.
3. Za celou dobu, co vedu o.p.s. a sleduji také vyhlašované dotační programy, jsem se nesetkal s dotací, která by podporovala o.p.s. a vylučovala o.s. Prosil bych uvést pro kontrolu alespoň 1 dotační program, který by vylučoval o.s.
4. Jsem přesvědčen, že při kvalitním fundraisingu a profesionální péči o donátory, je sponzorům jedno, jestli je to o.p.s. nebo o.s., pokud je mu pravidelně předkládáno smysluplné a efektivní využití darovaných peněz. Zpráva Dozorčí rady SP konstatuje výrazné nedostatky v oblasti fundraisingu CP. Takže problém bude spíše v komunikaci se sponzory. Vůbec nechápu podmínku produkčního týmu veřejnoprávní televize, protože pod hlavičkou celostátní organizace vozíčkářů může mít prostor ve veřejném médiu pro Dobročinnou akademii, který umožňuje zdarma propagovat a vybírat peníze na určitý projet, opodstatnění, ale pokud by veřejnoprávní televize poskytla prostor pouze jedné ze 1700 o.p.s., tak si myslím, že by porušila svou veřejnoprávní funkci a rovnocenný přístup.
5. Podmínka pana Svěráka mě velmi překvapila a připadá trochu ultimativní. Samozřejmě nevím, co je v pozadí a v čem mu organizace, které je předpokládám také členem, vadí. Je nepochybné, že CP bez Z. Svěráka by nebylo tak rozsáhlé, významné a přínosné, stejně tak je nepochybné, že Z. Svěrák se bez CP obejde. Ztratit tak významného donátora by znamenalo jistě krizi CP. Tady je asi velký nedostatek v koncepční práci a stanovení nějaké dlouhodobé vize.
6. Poslední 2 důvody jsou vyloženě účelově formulovány. Samozřejmě, že z o.s. lze beztrestně vyvést majetek, ale stejně tak jej může vyvést i rozhodnutí správní rady v o.p.s. Správní rada o.p.s. je sice ze zákona statutární orgán, ale členové nenesou žádnou trestně právní odpovědnost ze svých rozhodnutí, protože včera neprošla Senátem novela zákona o o.p.s., která toto v návrhu upravovala. Jedním z důvodů, proč byla novela vytvořena, bylo právě současné nepostihnutelné vytunelování majetku, vloženého např. krajem nebo obcí. A pokud zakladatel, který vkládá do společnosti majetek a v zakládací smlouvě si neurčí nadpoloviční většinu ve správní radě, nemůže již nikdy ovlivnit, jak bue s jeho majetkem nakládáno.
Tolik pro začátek na můj příspěvek k vyváženému přísunu informací, které jsou protipólem k některým jednostranným údajům. Jinak nadále považuji záměr transformace za vítaný a potřebný a určitě ho budu velmi podporovat, pokud bude návrh realizace ctít určité principy budování občanské společnosti a bude nestranně a profesionálně komunikován.

Ze Slezska Luděk Nevoral

17

„Centrum Paraple je 99% toho co Svaz paraplegiků za svoji činnost vybudoval. ……………… - toto je největší hodnota, kterou se  podařilo vybudovat!“ (p. Vašíček) Souhlasím. Proto bych nebránil tomuto zdárně se vyvíjejícímu dítěti (Nevoralovo připodobnění k rodinnému dramatu rozchodu partnerů), které se vyvinulo v samostatného a zajištěného chlapce ochotného přispívat rodičům, aby si samo zorganizovalo svoji činnost tak, aby mohlo ještě lépe zajistit nejen sebe ale i rodiče. Pokud vím tak toto dítě, Centrum paraple, chce poskytnout prostory a finance SP k další činnosti. Námitky „jak dlouho a kolik“ nejsou myslím nyní relevantní, když se podívám na p. Svěrákem navržené složení správní rady Paraplete. Jsou to totiž lidé, u nichž si ani netroufnu předpokládat, že by nerozpoznali závažnost existence SP a nutnost jeho podpory než se Svaz opět „najde“. Lze namítnout, co ale až přijde ‘jiný sekáč, který se s námi o ničem nezakecá‘ (slovy klasika). Uklidňuje mne to, že současné vedení i p. Svěrák sám nenechává budoucnost náhodě a pracuje na důstojném, neselhání zaručujícím pokračovateli. Spíš se obávám toho, že naši mladí Kratinovi „bojovníci“ za „záchranu Paraplete“ provedou nějakou blbost, která umožní, aby se veřejnost, která je Parapleti myslím nyní velmi nakloněna, dozvěděla, že ‘jen dostavěli Paraple za naše prachy tak se hádaj, komu to bude patřit‘. Tedy přesně v sentencích dnešní doby “každé hrábě hrabou k sobě“, pokud je co hrabat. Chci upozornit, že jediné hrábě co znám, které hrabou k nám všem jsou v současném Parapleti. Spoléhám na páně Svěrákovu velkodušnost, že se nenechá znechutit prohlášeními typu „Koho z nás osobně dobře znal a mluvil s ním krom Kábrtových? _ Myslím z vedení SP, ale i jinak“ a bude je chápat jako bodání komára do zadku závodního koně. Obávám se ale znechucení, které může takto vedená diskuze vyvolat u „celou dobu budovaného týmu erudovaných pracovníků, který …….. je největší hodnota, kterou se  podařilo vybudovat“ (p. Vašíček). Pak se nemůžeme divit, že někteří v důsledku toho budou ze svých funkcí abdikovat, viz nabídka p. Kábrta.

Souhlasím s p. Vašíčkem že „I pokud nynější rada bude ochotna a schopna začít
rozvíjet ty aktivity, které mají být předmětem činnosti Svazu paraplegiků, jak jsou nyní specifikovány, a začne budovat společnou organizaci, bude to trvat několik let, než se dá dohromady tým lidí, finance, prostory.“ Proto doporučuji, nerozvrtejme si slepici, která snáší zlatá vejce (a myslí si, že když se přerodí na o.p.s. budou ta vejce ještě větší), neboť Svazu slíbila podporu finanční i prostorovou, což může značně urychli zmíněné budování. Rovněž je prozíravé Vašíčkovo doporučení, aby SP nabíral co nejširší základnu lidí a zvětšoval členskou základnu.

Trochu jsem nepochopil poněkud ambivalentně na mne působící níže uvedené vyjádření, která jsou od p. Vašíčka obvykle konstruktivní a netendenční. Uvedl, že paní Alena Kabrtová „na tehdejší radě v roce 2004 prosadila názor, že "oni - Paraple" nebudou přece shánět peníze pro nás v Brně. Že se o financování musíme postarat sami. Určitě měla pravdu, že takováto střediska budou závislá na iniciativě místních lidí a musí se postarat o financování z jiných zdrojů.“ (potud p. Vašíček). Jednak to byla na pani Kábrtovou až netypicky jasná a krátce formulovaná odpověď, s kterou p. Vašíček vyjadřuje souhlas a dále to asi byla jasná odpověď na jasně formulovaný požadavek. Mělo to snad vyvolat něco, co bych tady nerad přesně formuloval ale velice bych od toho varoval.

Končím prosbou, zachraňte Paraple tím, že mu dáte možnost převtělit se do o.p.s.-ky, kde si doloženě myslí (Paraple), že bude moci lépe realizovat své záměry, které jsou ku prospěchu nám všem. Garantem úspěchu budiž jeho dosavadní úspěšná činnost a jeho SR složená ze špičkových pracovníků v oboru péče o nás, míšní invalidy.

Linek

18

Dobrý den pane Linku,
nedá mi než na Váš příspěvek reagovat, protože mne to nenechává chladnou....

Máte sice pravdu, že je určitě nesmysl "rozvrtat slepici, která snáší zlaté vejce", ale to že nynější Svaz paraplegiků - Centrum Paraple dal do vínku miniminum pro "restart" činnosti SP, Vás nejspíš nezajímá a ani jste se neinformoval, jaký to byl vlastně dar - nedar:-(

Od 1.7. jsem nastoupila do funkce pouze pro Svaz paraplegiků, abych začala naplňovat strategický plán Svazu, který byl předsednictvem 5.5. schválen. Svaz paraplegiků byl založen v roce 1990 a měl by mít za sebou 20 letou tradici a úspěšné naplnění činnosti pro svou členskou základnu za tuto dlouho dobu. Co se povedlo? Založit Paraple - obrovský úspěch a co dál? připomínkovala se legislativa? hledali se jiné příležitosti, kde postavit další pobočku Paraplete? Informovala se veřejnost např. o tom, neparkujte vozíčkářům na jejich místech? Natáčeli se protiúrazové spoty?

V ČR je zhruba 6 tis. vozíčkářů. Protože Svaz nebyl aktivní, má ve své členské základně pouze 862 členů. Kde jsou ti ostatní? Proč se po celou tu dobu někdo aktivně o ně nezajímal?

Nebuďte sobečtí vy kteří máte Paraple na dosah! Myslete na ostatní, kteří potřebují pomoc Svazu tím, že je budeme globálně zaštiťovat v legislativní oblasti a jednou se pro ně vybudeje další takové Paraple třeba na Moravě a nebo za ním příjde sám vozíčkář, který bude regionálním zástupcem Svazu a bude čerstvým vozíčkářům pomáhat dřív než usedne se svou depresí z úrazu k televizi a zůstane tam napořád. Víte kolik takových lidí je?

Ve světě je úplně normální, že Asociace paraplegiků zřizuje své centra po své zemi a zastřešuje tyto poskytovatele. Myslíte, že může být Svaz s tímto dědictvím - danajským darem životaschopný, když ztratí to, co se po celou tu dobu budovalo a členové věřili, že prostřednictvím Paraplete se činnost Svazu bude realizovat?

Alena Jančíková
členka předsednictva